Jedz Róż i się rusz!

magazynbike.pl 23 godzin temu

Ja jesień lubię, ale pewnie jestem w tym odosobniona. Gdy dni stają się coraz krótsze, powietrze chłodniejsze, a coraz ciężej się zebrać na rower, chcemy sięgać po dania, które nie tylko nas nasycą, ale także przytulą od środka. Zanim jednak przyjdzie pora na rozgrzewające zupy, curry i dania jednogarnkowe zostańmy jeszcze przy sałatkach. Nie, nie tych zimnych, ze smutnymi liśćmi sałaty. Idźmy w kasze i pieczone warzywa. Mam dla Was dzisiaj propozycję z burakiem, którego ziemistego posmaku niektórzy się obawiają. Pieczony, zyskuje słodycz, a w połączeniu z intensywnym w smaku, wędzonym twarogiem oraz chrupiącymi, prażonymi orzechami włoskimi, tworzą idealne zestawienie smaków i tekstur.

W tej sałatce główną rolę odgrywa także kasza pęczak, która dzięki swojej delikatnie orzechowej nucie i mięsistej strukturze, doskonale współgra z resztą składników. Jest to danie nie tylko pożywne, ale także pełne cennych wartości odżywczych – idealne na chłodniejsze dni, kiedy organizm potrzebuje więcej energii. Sałatka ta może być doskonałym wyborem zarówno na obiad, jak i kolację, sprawdzając się także jako zdrowy lunch do pracy.

Ogłaszam róż kolorem tej jesieni. Przynajmniej na talerzu.

Składniki na dwie porcje

  • ok.100 g suchej kaszy pęczak
  • 2 średnie buraki
  • wędzony twaróg
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju z orzechów włoskich
  • 1 albo 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego albo musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pęczak przepłucz pod zimną wodą, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20-25 minut, aż będzie miękki, ale przez cały czas al dente. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45-60 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w kostkę.Ja piekę w air fryerze albo idę po najmniejszej linii oporu i kupuję gotowe, ugotowane buraki w dyskoncie na L albo B.
  3. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż staną się lekko złociste i zaczną wydzielać aromat. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.
  4. W małej miseczce wymieszaj oliwę, miód, ocet balsamiczny albo musztardę oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. W dużej misce połącz ugotowany pęczak, pokrojone buraki, prażone orzechy oraz pietruszkę (jeśli używasz). Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec pokrusz wędzony twaróg i posyp nim sałatkę. Możesz również doprawić dodatkową szczyptą pieprzu wedle uznania.

Sałatkę podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Turboskrzat Czyli Anka Lewandowska. Osoba absolutnie zakochana w górach. Nie rzuciła korpo, ale przeprowadziła się w Beskidy. Średnio co dwa tygodnie zastanawia się czy woli szosę czy mtb, a co pół roku czy to kolarstwo czy jednak narciarstwo to miłość życia. Bieganie już porzuciła, wspinaczką wypełnia pustą przestrzeń. Dzień bez czekolady to dla niej dzień stracony.
Idź do oryginalnego materiału