Humanoidy ze zmysłem smaku? Przełomowe odkrycie może zmienić robotykę

1 tydzień temu

Czyżby kolejny przełom w świecie nauki? Badaczom z East China University of Science and Technology udało się stworzyć żelowe urządzenie wykorzystujące białka mleka do dokładnego pomiaru ostrości. Według przypuszczeń tzw. sztuczny język ma umożliwić humanoidalnym robotom odczuwanie smaku.

Sztuczny język – a co to takiego?

Wynalazek ten opisano w czasopiśmie naukowym ACS Sensors. Sztuczny język ma stanowić swego rodzaju alternatywę dla ludzkich testerów. Zastępuje on kubki smakowe elastycznym żelem, który wykonany jest z kwasu akrylowego, mleka z proszku oraz chlorku choliny. Taka konstrukcja doskonale naśladuje sposób, w jaki mleko łagodzi uczucie pieczenia w ustach.

W sytuacji, gdy wspomniany żel styka się z kapsaicyną, która odpowiada za ostrość np. w papryczkach chili, obecne w nim białka mleka wiążą cząsteczkę i pęcznieją. To z kolei blokuje przepływ jonów, skutkując spadkiem prądu elektrycznego. Urządzenie w ciągu kilku sekund przekształca to w odczyt ostrości.

Naukowcy potwierdzili skuteczność nowej technologii, testując ją na ośmiu różnych odmianach papryczek chili. Okazało się, iż wyniki były zbieżne z tymi uzyskanymi przez ludzkich testerów. Dodatkowo urządzenie jest w stanie mierzyć również ostrość innych produktów (imbiru, czarnego pieprzu, chrzanu, czosnku i cebuli).

Ludzcy testerzy ostrości już niedługo nie będą potrzebni / źrodło: Unsplash (@steve_j)

Nowa technologia może mieć wiele zastosowań

W praktyce mówi się o tym, iż nowa technologia może mieć całkiem sporo różnych zastosowań, także w medycynie np. u pacjentów z zaburzeniami smaku. Zdaniem wielu naukowców sztuczny język będzie w przyszłości wykorzystywany również w robotyce. Może np. pozwolić humanoidalnym robotom na odczuwanie smaku.

Źródło: Notebookcheck, ACS / Zdjęcie otwierające: Unsplash (@biancaphotography)

To nie sci-fi. Microsoft zasili chipy sterujące ludzkimi mózgami
Chinyciekawostkinauka
Idź do oryginalnego materiału