Carrefour Polska wprowadził jadalne owady do swojej oferty już w zeszłym roku. Została ona wzbogacona o produkty firm Foodbugs oraz Robaki Z Paki, specjalizujących się właśnie w wyrobach "owadzianych". Początkowo oferta dotyczyła tylko kilku sklepów w Warszawie - dziś obejmuje ona łącznie 38 placówek.
Sieć Carrefour Polska po raz pierwszy poinformowała o wprowadzeniu do oferty jadalnych owadów w kwietniu 2023 r. Jak podkreślono w komunikacie, za sprawą specjalnego zezwolenia Unii Europejskiej do sprzedaży w celach spożywczych wprowadzono dwa nowe gatunki owadów - pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego. Jak wyjaśnia mgr inż. Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, spożywanie owadów ma wiele zalet. - Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych - mówi.
- Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego - informuje mgr inż. Radosław Bogusz.
Jak zaznaczono w komunikacie, chodzi także o promowanie działalności młodych firm, które w ten sposób mogą rozszerzyć zasięg swojej działalności. - Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour - wyjaśnia Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska. -Ważna jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów - komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński.
Początkowo owady jadalne były dostępne jedynie w 5 sklepach sieci Carrefour w Warszawie - Westfield Mokotów, Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87, Westfield Arkadia, Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Z czasem oferta pojawiła się w kolejnych sklepach, a, jak donosi Super Express, w ostatnim czasie do tego grona dołączyło kolejne 11 placówek, co daje łączną liczbę 38 sklepów, w jakich znajdziemy owadzie przysmaki.